Välkommen till Strawberry Arena

Strawberry Arena är Sveriges nationalarena och en av världens mest moderna multiarenor. Med fri sikt från alla platser, närheten till arenagolvet och den senaste kommunikationstekniken får du möjlighet att uppleva de allra största ögonblicken.

Arenan klarar evenemang på alla underlag, från naturgräs och grus till is och parkett, med snabba byten där emellan. Det öppningsbara taket gör att vi kan erbjuda konserter, sport och shower året om, oavsett väder.

Strawberry Arena är hemmaarena för AIK Fotboll och svenska herrlandslaget i fotboll. Arenan uppfyller också UEFA:s och FIFA:s regelverk för internationell fotboll och har haft två stora internationella UEFA-evenemang: UEFA Europa League-finalen 2017 mellan Ajax och Manchester United och UEFA Dam EM som spelades till en rekordpublik 2013.

Trots sin unga ålder har Strawberry Arena redan gästats av storheter som BeyoncéColdplayGuns N’ RosesEminemEd SheeranAriana GrandeBruce SpringsteenAC/DCIron MaidenThe Rolling Stones, Swedish House Mafia och Taylor Swift.

Invigning

Arenan invigdes den 27 oktober 2012 i närvaro av kronprinsessparet, statsministern och 50 000 premiärglada gäster. Föreställningen “Svenska Ögonblick” direktsändes i SVT och hade över 1 700 000 tittare.

Arenans barn

Tack vare att Swedbank skänkte sin namnrättighet till barnrättsorganisationen Friends var arenan namngiven Friends Arena under åren 2012-2024. På arenan står bronsskulpturer av Arenans barn till minne av samarbetet och som en påminnelse om att inget barn ska behövas utsätts för mobbning.

Mediakuben

Mediakuben som hänger i arenans tak har fyra bildskärmar på 65 kvm vardera, en bildskärm motsvarar alltså en normalstor tvårumslägenhet. Kuben väger 64 ton.

Arenataket

Det öppningsbara taket består av två takplattor som mäter 3 750 kvm vardera, vilket totalt motsvarar sex normalstora villaträdgårdar. Det tar ca 15 minuter att öppna och stänga arenataket.

Kapacitet sport

Ca 50 000.

Kapacitet konsert

Vid konserter är kapaciteten 60 000 (inkl ståplats) beroende på scenens position och evenemangets produktion.